BOOST, project management

Werk jij aan een project, veranderopgave of innovatievraagstuk en heb je behoefte aan het leren van nieuwe tools om nog beter samen te werken en besluiten te nemen? In een programma van 6 weken ga je al lerende praktisch aan de slag. Met behulp van drie werkvormen wordt je begeleid in het behalen van je eigen doelen en til je jouw project naar een hoger plan.

Wanneer meedoen?

Wil je tot betere besluiten komen met elkaar, meer zicht krijgen op de onderstroom in de groepsdynamiek, meer betrokkenheid bij teamleden creëren of een eilandjescultuur veranderen? Dan is dit programma voor jou interessant!

Groepsprocessen en onbewust gedrag spelen een grote rol in het succesvol maken van projecten. Wanneer rationele gesprekken voeren en eindeloos vergaderen niet meer werkt, probeer dan wat anders! Deep Democracy, Theatre of the oppressed en Rake vragen zijn drie methoden waarmee je weer grip krijgt op wat er spaak loopt en zicht krijgt op wat je kunt doen om de samenwerking weer vlot te trekken.

Drie thema’s

Besluitvorming
Wanneer het lastig is om knopen door te hakken of je merkt dat besluiten niet worden nageleefd of vaak worden teruggedraaid, is er iets aan de hand in de onderstroom. De methodes in de BOOST bieden je een manier om je besluitvorming te verbeteren, te versnellen en inclusief te maken. Ieders perspectief wordt meegenomen en daardoor ontstaat er meer draagvlak en commitment voor genomen besluiten.

Leiderschap
Omgaan met dilemma’s hoort bij een leidinggevende functie of rol. Het kan moeilijk zijn om bepaalde keuzes te maken en toch moet je het doen. De manier waarop je omgaat met onzekerheid en tegengestelde belangen zegt veel over jou als persoon én als leider. Leer in de BOOST hoe je werkt met de onderstroom: hoe je boven tafel haalt wat niet uitgesproken wordt en hoe je de de ruimte geeft aan anderen zonder de regie op het proces te verliezen. 

Faciliteren
Samenwerken brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee. Het helpt om te weten hoe je ook online rekening kunt houden met de subtext van wat er gezegd wordt. In de BOOST leer je hoe je het gesprek aangaat over onuitgesproken zaken en het proces op zo’n manier begeleidt dat iedereen zijn/haar unieke input levert en enthousiast raakt om ermee aan de slag te gaan.

Zes weken

Wat je vaak ziet is dat trainingen losstaan van de dagelijkse werkcontext. Je volgt een training op een externe locatie, hebt een heerlijk dag gehad, veel inspiratie en nieuwe kennis opgedaan… Maar dan kom je terug op je werk en sta je voor de échte uitdaging. Hoe ga je dat wat je hebt geleerd toepassen in je dagelijks werk? En hoe neem je daar je collega’s in mee?

In deze BOOST zorgen we dat je meteen aan de slag gaat met wat je leert! De periode van 6 weken geeft je de ruimte om te leren door te doen. De eerste trainingsdagen bieden je de kennis waarmee je anders naar je werk gaat kijken. De opdrachten die je tussen de bijeenkomsten door uitvoert helpen je om die kennis toe te passen in je werk. Wij kijken met je mee, en de subgroep waar je deel van uitmaakt doet dat ook. Zo integreer je de kennis uit de training én de kennis en ervaring van de anderen met jouw werkpraktijk.

Resultaat

Tijdens de 6 weken stuur je op resultaat in een project waar je aan werkt of een vraag waar je je in je professionele leven mee bezig houdt. Je past de methoden uit de BOOST toe in je werk, op een manier die bij jou past. Wij geven je tools in handen om aan de slag te gaan, de manier waarop je het toepast kan echter verschillen! Stel je af en toe een Rake Vraag aan je collega’s? Ga je Deep Democracy inzetten als gespreksmoderatie-techniek bij een bestuursoverleg? Of zet je graag een workshop in elkaar? Wij denken met je mee. Zo ondersteunt de BOOST jouw beoogde resultaat in je project.

  • Versterken van je leiderschap & (online) faciliteer skills
  • Effectiever leren omgaan met de onderstroom in (online) groepsprocessen
  • Beter worden in het (online) faciliteren van besluitvormingsprocessen
  • Methodes toepassen: Deep Democracy, Theater-opstellingen, Rake vragen
  • Sturen op resultaat in jouw project / vraagstuk

Voor jou?

Jij, of jouw organisatie, heeft te maken met verandering en je ziet dat sommige dingen (logischerwijs) nog niet lekker lopen. Je zoekt naar manieren om effectief met de onderstroom in groepsprocessen om te leren gaan. Zodat je mensen weet te motiveren, besluiten meer gedragen weet te krijgen en het goede gesprek in jouw organisatie kan faciliteren.

Je houdt je graag bezig met organisatieontwikkeling of -verandering. Als leidinggevende, adviseur, projectmanager of trainer. Misschien heb je geen leidinggevende rol maar wil je wel graag leren hoe je het proces ondersteunt.

Alle data

  • Dag 1, live trainingsdag op 17 januari 2022 (09:00 – 13:00)
  • Formats van de werkvormen – de volgende dag in je mailbox
  • Dag 2, facilitator training op 10 maart (09:00 – 13:00)
  • Afronding, online via Zoom op 31 maart (09:00 – 11:00)

Locatie

De live trainingen worden gegeven op de Robert fruinstraat 52, in Rotterdam. Er is voldoende ruimte om de 1.5 meter afstand te bewaren. We vragen aan iedereen om voordat we beginnen een zelf-test te doen. Wij zorgen voor de tests.

Hoe meedoen?

Je kunt meedoen als individu of als groep. We raden het je aan om met 2 of 3 collega’s mee te doen. Wil je met een groter team de BOOST doorlopen? Dat kan in een traject op maat, op de door jullie gewenste data. We richten de BOOST dan in rond jullie context en specifieke vragen.

Wat kost deelname?

Het meedoen aan de BOOST kost 1050,- euro per persoon (ex BTW). Voor een BOOST traject op maat maken we een offerte op basis van een intake-gesprek. In de prijs inbegrepen zit het boek “Now we’re talking” van Frank Weijers over Deep Democracy. Dit ontvang je bij de eerste sessie.

Vrijblijvend reserveren

Er zijn beperkte plaatsen per BOOST traject, reserveer daarom op tijd je plek. Wij nemen uiterlijk 2 weken van tevoren contact met je op over je mogelijke deelname. Je kunt vrijblijvend een plek reserveren door op de knop hierboven te drukken.

Over je trainers

Annejet

Veranderkundige, Deep Democracy facilitator en eigenaar van Yeds. Een consultancybureau verrijkt met kennis en kunde van kunstenaars en ontwerpers. Kenmerkend in haar aanpak is het ruimte  maken voor effectieve interactie, versterken onderling vertrouwen en het stimuleren van een creatieve en oplossingsgerichte mindset. Er is vaak veel competentie, kennis en kunde in de organisatie, het is alleen de kunst om dat te ontsluiten en het volledige potentieel van medewerkers te benutten.

Jennifer

Als creative consultant en serious games-designer ontwerpt ze online en offline spel- en interactievormen voor klanten waardoor bewustwording en een andere blik ontstaat op wat er speelt. Een van haar favoriete en effectieve vormen is Theatre of the Oppressed, om mensen snel inzicht te laten verkrijgen in hun eigen mogelijkheden, patronen én de situatie van een ander. Het is geen toneel spelen, maar het werken met verschillende rollen in de ruimte.

Meer weten over de methodieken?

Rake vragen: https://youtu.be/6ju-KD4snQY
Design Thinking: https://youtu.be/vQytKCT563I
Deep Democracy: https://youtu.be/Ew07LXHxVm4
Theatre of the oppressed: https://youtu.be/PxQ6SsfhiCw
Diepte interview met Augusto Boal, oprichter: https://youtu.be/RunACGJSrPk

credits foto: LEON