Inclusieve besluitvorming faciliteren


Werk jij in een organisatie, ondernemingsraad of op projectbasis en faciliteer je regelmatig (hybride) bijeenkomsten en meetings? En heb je behoefte aan tools waarmee je iedereen in de groep een stem geeft en samen inclusieve besluiten kunt nemen?

Voor wie & wat

Deze training is voor managers, projectleiders, voorzitters en trainers die groepen ondersteunen in het komen tot inclusieve besluiten waar iedereen achter staat. Je krijgt grip op wat er in ‘de onderstroom’ gebeurt van de groepsdynamiek. Met de drie werkvormen in deze training kun je als facilitator meer betrokkenheid creëren en eigenaarschap over een project kweken.

Programma

Jouw leervraag (als facilitator)

In deze training werk je in eerste instantie met jezelf als instrument. Je brengt jouw case in en bepaalt samen met ons bij de intake jouw specifieke leervraag wat betreft faciliteren. Hiermee ga je tijdens de training aan de slag. Je oefent gedurende de dag met het faciliteren van de groep en krijgt hier constructieve feedback op.

Deep Democracy

Deep Democracy is een methode oorspronkelijk ontwikkeld door Myrna Lewis. Het gaat uit van een onzichtbare maar ervaarbare realiteit die in groepen ontstaat ook wel genoemd ‘de onderstroom’. Dit refereert naar groepsprocessen en gedrag wat zich vaak onbewust afspeelt. De werkvormen maken (sabotage)gedrag zichtbaar en bespreekbaar, en richten zich op het maken van inclusieve besluiten.

We duiken in op 2 technieken voor besluitvorming uit Deep Democracy en 1 tool naar de methodiek van Rake Vragen:

1. Gesprek op voeten

Dit is een gespreksvorm waarbij je al lopende tot een besluit komt. Je deelt meningen en stellingen door in de ruimte te gaan staan en je standpunt toe te lichten. Als je je in een standpunt herkent, ga je achter die persoon staan. Al pratende en lopende ontstaat er helderheid in waar iedereen staat. Tegenstellingen zijn welkom! Als de groep richting het nemen van een besluit wilt gaan passen we de stappen van Deep Democracy toe om de ‘wijsheid van de minderheid’ toe te voegen aan het besluit.

2. Kampvuur gesprek

Een kampvuurgesprek is een afgeleidde van de ‘Kgotla’ zoals die in Botswana gehouden worden. Het is een manier van samenkomen en raadplegen van de gemeenschap, alsvorens het stamhoofd zich terugtrekt, een besluit maakt en dit vervolgens weer deelt met de groep. Het doel van deze besluitmakingsvorm is om de groep (je team of afdeling) te horen, te raadplegen, voordat je als teamleider, manager of management team een besluit maakt.

3. Rake vragen

Een methode ontwikkeld door Siets Bakker. Het is een laagdrempelige manier om systemische patronen boven tafel te krijgen. Aan de hand van een kaartenset met vragen zet je als het ware de systemische bril op. Deze methodiek is goed in te zetten tijdens meetings. In de training oefenen we met verschillende manieren om de vragen in te zetten. We introduceren de methode in een masterclass en oefenen met het inzetten van Rake Vragen middels de oefening ‘oorzaken en oplossingen’. Na dit gedeelte vul je het bijbehorende canvas in en noteer je de inzichten uit de oefening.

Praktisch op een rijtje

Geef je op als individu of team

Je kunt meedoen als individu of als team. Als je als team mee wilt doen raden we het je aan om met 2 of 3 collega’s mee te doen. Wil je met meer mensen uit je team de training volgen? Dan kan dat incompany op door jullie gewenste data. Neem hiervoor contact met ons op via info@studiotoitoi.com.

Voorkennis van de methoden is niet nodig om deel te kunnen nemen. Bij je aanmelding sturen we ter inspiratie video’s op met uitleg van Deep Democracy en Rake vragen. Het maximum aantal deelnemers is 14, dus reserveer snel je plek.

Locatie

  • SPACES in “De Rode Olifant”, Zuid Hollandlaan 7, 2596 AL, Den Haag

Resultaat

Aan het einde van de dag loop je naar huis met:

  • Sterkere faciliteer skills, antwoord op jouw leerdoel
  • Kunnen sturen op de onderstroom in groepsprocessen
  • 2 manieren om inclusieve besluiten te faciliteren uit Deep Democracy
  • Tool (kaartenset of app) Rake vragen in te zetten tijdens meetings

Investering & cadeautje

Deelname aan deze BOOST facilitation training kost 595,- euro per persoon (ex BTW). Je krijgt bij je deelname het boek “Now we’re talking” van Frank Weijers cadeau. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je verschillend werkvormen van Deep Democracy toepast.

Opgeven

Er zijn maximaal 14 plekken voor deelname, reserveer daarom op tijd, vrijblijvend je plek! Wij nemen uiterlijk 2 weken van tevoren contact met je op om je deelname te bevestigen. De training vindt doorgang bij minimaal 6 deelnemers.

Voornaam
Achternaam
Organisatie
Adres
Welke datum doe je mee:

Over je trainers

Afhankelijk van de datum van je training, is een van ons je trainer.

Jennifer

Corporate socioloog en serious games designer. Ik help organisaties om hun cultuur te veranderen op een inspirerende, activerende manier! Gericht op leren en verbinden. Spel, plezier en open communicatie liggen aan de basis van interventies en verandertrajecten op maat.

Arianne

Ik begeleid organisaties met het oplossen van samenwerkingsvraagstukken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vanbinnen wil en kán bijdragen aan het grotere geheel. Dat geldt voor ieder niveau: of het nu om het management gaat, de ondernemingsraad, een team of een individu.

Annejet

Organisaties begeleiden om wendbaar en toekomstbestendig te worden. Door al doende te leren en al lerende te doen ontdekken we wat wel en niet (meer) werkt en hoe je zelf verder kunt. Met een lerende en innovatieve cultuur als resultaat.

credits foto: LEON