Inclusie? Start met je biassen!

Diverse teams presteren beter en komen tot meer innovatieve oplossingen, is onderzocht. Maar het bereiken van inclusie en diversiteit gaat niet over één nacht ijs. Het gaat niet alleen over de kleur van je huid, maar ook over de manier waarop je denkt. Je kunt inclusief en divers denken trainen en je onbewuste denkproces veranderen. Start met het herkennen van jouw unconscious biases!

Wat is unconscious bias?

‘Unconscious biases’ is een term uit de psychologie voor fouten in het menselijk denken. Onbewust hebben je hersenen voorkeuren, bijvoorbeeld voor het eten dat je al kent en het de mensen die op jou lijken. Deze denkfouten vinden onbewust plaats. Iedereen heeft er last van. Maar je kunt er iets aan doen! Door te leren je biassen te herkennen kun je deze denkfouten uitschakelen. En zo aan een inclusieve en diverse cultuur bijdragen op jouw werk en in de samenleving.

Oefenen maar!

Met de kaarten kun je gaan oefenen in het herkennen van biassen bij anderen en bij jezelf. Print de kaartjes uit en houd ze bij de hand. Ga undercover op zoek naar biassen bij anderen of vraag collega’s om samen met jou te oefenen.

Solo, undercover
Je kunt de kaarten gebruiken als ‘bril’ om anders naar gesprekken om je heen te kijken. Door op zoek te gaan naar biassen van anderen tijdens meetings, in communicatie uitingen of tijdens strategiesessies zul je meer te weten komen over de onbewuste invloed van biassen in processen en keuzes over de bedrijfsvoering.

Samen oefenen (duurt 30 minuten)
Zoek een gesprekspartner om mee te oefenen. Een van de twee vertelt, de ander neemt de kaarten in handen en luistert. Wissel na 15 minuten om van rol. Pak steeds een van de hieronder beschreven scenario’s als gespreksonderwerp of bepaal je eigen scenario. Neem bijvoorbeeld een gebeurtenis op het werk of gebruik een actualiteit uit het nieuws. Het scenario nodigt de verteller uit om te reageren op de situatie. Ga ongecensureerd te werk, zeg als verteller wat je denkt. De luisteraar probeert biassen te herkennen in de reactie van de verteller, en stelt zo nodig een uitlok-vraag.

Onthoudt dat dit een oefening is en geen test, oordeel dus niet over elkaar en spreek af dat wat jullie bespreken tussenbeide blijft. Dat schept een safe space om te experimenteren met je onbewuste gedachteproces.

Bespreek na elk scenario kort of je biassen hebt herkend bij de verteller of bij jezelf als luisteraar. Deel ook kort hoe het voelt om te luisteren of vertellen. Ga dan door naar het volgende scenario. Neem voor elk scenario 5 minuten (inclusief bespreken).

Op de kermis
Je bent op de kermis en sluit achter in de rij aan voor het reuzenrad. De een na de ander dringt voor bij de Aziatisch uitziende moeder en dochter die voor je staat (zij zelf zeggen er niks over). Hoe reageer je hierop?

Hybride werken
Met collega’s stem je iedere week online af over het project. Tussentijds wordt iedereen gevraagd om ook een-op-een met een collega even te bellen over hoe het gaat. Éen collega is erg stil tijdens de meetings. Je hebt haar al eens geprobeerd te bellen, maar ze neemt nooit op. Hoe reageer je hierop?

In de tram
Een groepje jongeren stapt achterin de tram in. Ze doen luidruchtig en dagen elkaar duidelijk uit om stoer te doen. Je denkt een van hen te herkennen uit de buurt waar je woont. Geen van hen checkt-in. Hoe reageer je hierop?

Kom naar de training

Wil je werk maken van inclusie en diversiteit op de werkvloer? Kom naar de training op vrijdag 14 januari, alleen of samen met max. 2 collega’s. Wil je voor die tijd incompany aan de slag met biassen? Dat kan! Neem contact op via info@studiotoitoi.com.

Foto credits: Alexander Grautman