Waar sta jij op de Impact Ladder?

Wat je doet, doet ertoe. Ben je bewust bezig met de wereld verbeteren als sociaal ondernemer? Of werk je bij een bureau of bedrijf die met leveranciers werkt en heb je niet helemaal scherp voor ogen hoe de productieketen waar je onderdeel van uitmaakt met bijvoorbeeld het thema ‘duurzaamheid’ omgaat? Creëer overzicht en richt je pijlen met de de impact ladder.

Hoe bepaal je welke impact je wilt hebben?

Alles begint bij je gebruiker. Heb je scherp wie je wilt helpen met jouw dienst, product, bedrijf? Ja? Dan kun je van start! De impact ladder is bedoeld om jou een idee te geven van de verschillende dingen die je opeenvolgend kunt doen om je impact te vergroten. Het invullen van de ladder kun je zelf, of samen met collega’s doen. We raden het je aan om daarna ook met je gebruiker in gesprek te gaan. Kloppen jouw aannames over wat je gebruiker al weet, kan, en ervaart? Goed, nu eerst de impact ladder. 

Impact Ladder

Wat is het en hoe gebruik je het? De impact ladder kwamen wij voor het eerst tegen bij een pitchsessie bij Google. Het is een van de meest gebruikte modellen omdat het vrij makkelijk en snel overzicht geeft over de manier waarop jouw project, bedrijf of dienst impact heeft op het leven van je gebruiker. Impact wordt gezien als iets dat zich opbouwt in schaalgrootte. Het draait steeds om jouw gebruiker of doelgroep en met elke stap die je op de ladder zet, verandert er iets voor je gebruiker.

Van onder naar boven

Er zijn drie niveaus op de ladder, een aantal stappen horen steeds bij een volgende schaalgrootte. De onderste treden gaan over je bereik: is het probleem zichtbaar? Genereer aandacht voor het probleem dat jij met je dienst of product oplost. Misschien organiseer je bijeenkomsten of webinars? Hoeveel mensen je bereikt met jouw boodschap hoort thuis op dit niveau. Omarmen ze jouw ideeën of jouw oplossing? De middelste treden gaan over het effect: je doelgroep leert iets bij, het gedrag veranderd en de leefomstandigheid van je doelgroep ook. Je kunt je voorstellen dat op dit niveau informatie geven niet voldoende is. Je gaat in gesprek, organiseert trainingen of gaat naar de mensen thuis en plaatst je oplossing in hun directe omgeving. Je staat in verbinding met je gebruiker en er komt iets in beweging bij je doelgroep. Op dit niveau ga je samenwerkingen aan zodat je deze effecten vergroot en versterkt. Tot slot, het hoogste niveau. Dat gaat over systeemverandering. Op dit niveau overstijg je je doelgroep en richt je je op de invloeden vanuit andere organisaties of regelgeving die bepalend zijn voor het wel of niet blijvende verandering realiseren. Door je activiteiten en het creëren van bewustwording op de vorige niveaus is er een beweging tot stand gekomen. Jij en jouw samenwerkingspartners maken deel uit van die bredere beweging. Je bundelt je krachten zodat de publieke opinie, wet of anderszins verandert. Impact op dit hoogste niveau zorgt er uiteindelijk voor dat het probleem wat jouw dienst of bedrijf in eerste instantie wou oplossen, verdwijnt. Klinkt als een grote opgave? Maak het klein, concreet en plot het uit op de ladder. Zo weet je waar je staat en waar je kunt beginnen. En weet, alles wat je doet – hoe klein ook – doet ertoe! Beginnen is het belangrijkst.

Zet de eerste stap! Bekijk de Impact Ladder op Miro. En plan vandaag nog welke impact jij gaat maken!
Veel TOI TOI!

Wil jij je impact meten? 

Studio ToiToi is bekend met verschillende methoden en meetinstrumenten. Stuur ons een berichtje en we denken graag met je mee over hoe jij meer grip krijgt op je impact. We kunnen je helpen bij het werken met de Impact Ladder, een Theory of change opstellen, SDG’s een plek geven in je bedrijfsvoering en deze koppelen aan KPI’s binnen je organisatie(verandering). 

SDG impact game

We ontwikkelen op dit moment een serious game waarmee je met je projectteam, management team of boardroom spelenderwijs tot een impact plan komt. Meer info over de ‘SDG impact game’ ontvangen? Stuur een berichtje naar info@studiotoitoi.com.