4x Loslaten en waarom je brein dat zo moeilijk vindt!

De kracht van dingen afronden en loslaten. Elk verhaal heeft hoofdstukken die je doorloopt, waarin je groeit en ja…. die je ook afsluit! Hoe werkt dat in jouw organisatie, hoe sluiten jullie de dingen (samen) af? Schuiven deadlines en projecten schaamtelijk mee naar het volgende kwartaal of wordt er geprioriteerd en gecancelled? Kun je vervelende voorvallen tussen collega’s een plek geven of worden er steeds weer oude koeien uit de sloot gehaald? 

Moeite met dingen loslaten is heel normaal voor ons mensen, iedereen heeft er last van. Want, en dit verbaast je vast niet, dit heeft te maken met psychologie. Maar soms wens je wel eens dat het makkelijker ging. Mogelijke oorzaken voor het moeite hebben met loslaten – vanuit gedrag bekeken – hebben wij op een rijtje gezet. Loop het lijstje eens door voor jezelf… of neem een van je collega’s in gedachte en doe de oefening… 

Mogelijk herken je dit:

 • “Ik heb nergens last van, ik merk de nieuwe maatregelen niet eens meer op!”
  > Ontkenning. Kijk jezelf 10 minuten lang in de spiegel aan. Wat komt boven? Nog niks tegengekomen, zet de timer dan nog eens op 10 minuten. Indien nodig, herhaal dit. Of neem een collega in gedachte en leef je 10 minuten in hen/haar/hem in.

 • “Ik weet precies wat de beste aanpak is dus waarom zou ik iets anders proberen?”
  > Confirmation bias. Grote kans dat je vasthoudt aan wat je kent en je eigen ideeën bevestigd. Die kans is namelijk altijd aanwezig doordat ons brein zo werkt (sorry). Vraag eens iemand om met een totaal ander idee te komen en voer dat idee uit.

 • “Dat valt toch best wel mee met die resultaten? We hebben toch nog […]”
  > Positief blijven (uit bescherming). Als je één op één teleurstellend nieuws brengt, geven mensen er een positieve draai aan. Deel je nieuws daarom in 1 keer met het hele team, dan kan er collectief gerouwd worden (en van- en met elkaar geleerd).

 • “Als ik één deadline haal, mag ik de rest wel doorschuiven”
  > Zelfrechtvaardiging. Je brein verzint een beloning die niet per se afweegt tegen de inspanning van een activiteit. Ander voorbeeld: als je 1 rondje van 10 minuten loopt met kerst heb je niet meteen de calorieën van die 6 machtige kerstmaaltijden er weer afgelopen… Maar, pas een beetje op. We adviseren je om niet meteen iedereen onder de neus te schuiven dat ze aan zelfrechtvaardiging doen. Maak je geen vrienden mee. Heb begrip. Laat mensen naar elkaar uitspreken wat ze nodig hebben, wat ze willen voor het team en zelf bedenken hoe zij daaraan gaan bijdragen. Ook hier geldt, de groep verstrekt het individu in het nemen van actie.

Een Playful Team Start in 2022?

Op een Playful manier terugblikken en vooruitkijken helpt! Meer energie, een andere dynamiek. Het hebben over wat wel goed loopt en wat niet, zonder oordelen of vingers wijzen… Een facilitator die de gesprekken professioneel begeleid. Op de camping. Online dan. Vol sneeuw, met leuke gespreksvormen en spellen. Even écht de verbinding aangaan. We geven 3 Team Starts van 1.5 uur cadeau. Lijkt jou dat leuk? Neem alvast een kijkje in het Winter Wonderland op Miro.

Win! Een Playful Team Start in 2022! Doe je mee? Klik hier.

Foto credits: Thiago Barletta