Digitaal motiveren, zo doe je dat!

Je hebt het tegenwoordig maar te doen met de corona regels die van de ene op de andere dag bepalen hoeveel bewegingsvrijheid je hebt. En gebrek aan (keuze)vrijheid, zo weten we, dat motiveert niet! In deze blog 3 x ideeën en een game design tool waarmee je fun aanbrengt in de dingen die wel kunnen!

Disclaimer: Gamen kan je leven veranderen

Jane McGonigal is een grote inspiratie voor ons. Een game designer uit Amerika die op een gegeven moment door een verkeersongeluk een zware hersenschudding opliep. Daardoor kon ze bijna niets meer. Iets lezen lukte niet meer, laat staan mailtjes sturen of games ontwerpen… Of toch? Ze zat opgescheept met een hoofd dat haar volledig in de weg zat en ze raakte behoorlijk depressief… Maar toen besloot ze: dit niet langer! En ging ze haar eigen vak, game design, inzetten om zichzelf uit haar depressie te gamen. Daar schreef ze een boek over ‘Super Better’ en over hoe games bijdragen aan ‘post traumatic growth’ vertelt ze in een inspirerende TED Talk

Haar boek raden we je zeker aan! Jane gaat uit van 4 verschillende type van veerkracht: emotionele, sociale, fysieke en mentale. Door op elk van deze vier gebieden acties te ondernemen en daarmee ‘punten te scoren’ gaat je algehele welzijn en motivatie omhoog. Gegarandeerd. En als Jane het kan, kan jij het ook. Houd het in gedachten bij het gebruiken van de tool (hieronder).

De basics: intrinsieke & extrinsieke motivatie

Deze twee ken je vast al wel. Intrinsieke motivatie wordt gezien als de duurzame variant van motivatie en komt van binnenuit. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn kunnen zelfstandiger werken en handelen vanuit hun persoonlijke waarden als mens. Omdat iemand zich verbonden voelt met diens waarden (medemenselijkheid is belangrijk voor me) of met een hoger doel (ik doe het niet voor mezelf, maar voor kinderen in armoede) gaat iemands intrinsieke motivatie omhoog. Extrinsieke motivatie is motivatie die van buitenaf komt, er wordt een constante druk van buitenaf opgelegd om voortgang te boeken. Extrinsieke motivatie is niet per definitie slecht, een goed arbeidsloon is een extrinsieke motivator. Het is alleen zo dat wanneer je (te veel) extrinsiek gaat stimuleren, intrinsieke motivatie kan afnemen. Beloon je bepaald gedrag altijd met geld, maar geef je nooit een compliment, een kaart of boeketje, een blijk van je waardering, dan voelt iemand zich alsnog niet gezien, gekend, gewaardeerd of ertoe doen voor iemand anders.

Wat kun je doen in online meetings?

1. Sta open voor input 

Dit vraagt soms wat van je improvisatietalent. Als je een vast programma afloopt en aan het einde ruimte voor vragen hebt… dan komt de interactie pas achteraf. Je weet als facilitator pas op het einde van je meeting waar mensen mee lopen en wat voor hen het meest relevant is tijdens de meeting. Draai het dus om, vraag je deelnemers met wat voor resultaat zij graag de meeting uit lopen, wat ze verwachten dat het meest relevant voor hen zal zijn in je programma opzet, en met welke vragen ze de meeting instappen. 

Jouw eigen rol als facilitator vraagt dan om het flexibel kunnen schakelen. Is het afdraaien van je agenda nog steeds relevant? Of wil je schuiven en meer tijd besteden aan de punten waar het meeste waarde zit voor de deelnemers? Houdt jezelf voor om niet met  “Ja, maar..” te reageren, maar met “Ja, en…” en om vanuit daar te puzzelen wat je doet. Ook bij het maken van een nieuwe indeling kun je de groep gebruiken: “Gezien de urgentie/relevantie én de tijd, stel ik voor om het zo te doen […] is dat een idee?” Ga na welke informatie makkelijk na te lezen valt (checklists en regels) en wat meer context gevoelige uitleg, gezamenlijk oefenen of feedback vereist (dit behandel je tijdens de meeting).

2. Maak er een film van

Elke film kent een opbouw in spanning en verloop van het verhaal… die narratieve structuur staat ook wel bekend als de ‘Hero’s journey’. Dit kun je ook in je online meetings aanbrengen! Gebruik dit frame als je het gevoel hebt dat je meetings allemaal op elkaar beginnen te lijken en/of de energie in het team laag is tijdens de meetings. Het narratieve frame is simpel, je brengt aan: begin, midden, einde. Het begin en einde worden nog wel eens overgeslagen in online meetings: een check-in, het herhalen van de aanleiding voor de meeting, het bedanken voor de aanwezigheid, aandacht en het vaststellen van vervolgacties. Meer aandacht geven aan het begin en einde verbeterd de kwaliteit van je meeting. Houdt Aristoteles zijn regels voor een goed theaterstuk aan en gebruik eenheid van plaats, tijd en handeling… óf doorbreek die codes voor meer creativiteit en uitdaging. 
Hou de aandacht erbij met eenheid, kies één locatie, hoofdpersoon, doel voor de meeting. Of doorbreek de code: werk in 2 groepen, elk aan een deelonderwerp (twee plot-lines), a-synchroon, en bouw voort op de ideeën van de groep die eerder die dag/week bijeenkwam. Koppel periodiek terug naar iedereen wat de voortgang is.

3. Schiet op een hoger doel (en ga op reis)

Het eerste waar je misschien aan denkt bij een hoger doel is een horizon, met aan het einde een berg en een zon en een grote pijl ernaartoe. Een hoger doel verbindt het team, de organisatie, en brengt je vanuit visie, een stip op de horizon, in beweging. Een van de belangrijkste elementen voor je motivatie is dat je voortgang ziet. Dat je vooruit komt (op een landkaart) stappen zet richting het doel wat je jezelf of de organisatie hebt opgesteld. 

Stippel letterlijk een route uit: gebruik in je meetings een steeds terugkerende landkaart. De tegenslagen die je ondervindt door het weer in lockdown moeten, wordt een element op de route. Doordat je het in de tijd plaatst wordt het overzichtelijk en overkomelijk. Je gaat er uit komen. Hoe beweeg je desalniettemin naar het hogere doel, de stip op de horizon? De ervaring van het omgaan met tegenslagen verandert als je het kunt plaatsen in een narratief, op een plot-line, en inziet dat je (als karakter in het verhaal) niet machteloos tegenover de omstandigheden staat, maar agency hebt en steeds een keuze kunt maken hoe ermee om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld de landkaart een verhaal meegeven. Een grotere verhaallijn route en uitstippelen: “Onze organisatie in de corona tijd…” Verzin op basis van de narratieve structuur met het team gezamenlijk een plot-twist. Dit zorgt vaak voor humor en geeft mensen meer relativeringsvermogen. 

Tool: Gamify waar je invloed op hebt!

Zet onze tool in om jouw motivatie te verhogen op die plekken waar je dat het hardste nodig hebt! Je kunt de tool gebruiken om in kaart te brengen waar jij als individu invloed op hebt, waarin betrokkenheid en op welke externe gebeurtenissen je enkel kunt reageren. Jouw cirkel van invloed kun je groter maken, door iets te bedenken wat jij kunt doen in reactie op wat je overkomt. Dit leidt tot meer gevoel van agency. En dat motiveert!

Zelf je motivatie verhogen? Kijk naar de cirkel van invloed en pas game mechanics toe! Klik op deze link voor de tool.

Veel Toi Toi!

Wil jij beter worden in online faciliteren?

Benieuwd wat je kunt doen om online werken leuker én effectiever te maken? In de training Online Faciliteren leer je hoe je een interactieve sessie ontwerpt en faciliteert. Je krijgt onze favoriete tools mee: geschikt voor brainstormen, inclusieve besluiten maken en de voortgang bewaken. Je leert hoe je Miro op verschillende manieren gebruikt. Interessant? Lees hier meer info >

Foto credits: Spencer Davis, Kari Shea