Hybride werken: let op je (online) biassen! Hoe je hybride werken inclusief inricht

Hybride werken, biedt het kansen of risico’s? Wat ons betreft gebeuren dezelfde (menselijke) dingen net zo goed online als offline, met wat verschillen in uitwerking en nuance. Processen en interacties hebben een andere (online) plek gekregen. Daardoor zul je soms anders moeten kijken om (dezelfde) biassen ook online te spotten!

Komt iedereen digitaal mee – en zo niet, is dat oké?

Je kunt er niet omheen, zelfs na twee jaar thuiswerken merk je verschil in digitale vaardigheden tussen collega’s. Op zich niet erg, maar het leidt weleens tot onbegrip en frustratie. En tot het vormen van negatieve attributie-biassen (scroll naar beneden). Verschil in digitale vaardigheden kunnen ervoor zorgen dat bestanden onhandig of dubbel worden opgeslagen, het werk dubbel uitgevoerd wordt of dat de communicatie stroef verloopt. De schuld neerleggen bij diegene die niet meekomt is niet constructief. Maak het liever inzichtelijk, bespreekbaar en pak het op als gezamenlijke verantwoordelijkheid met het team. Verschil mag er zijn en kun je juist als kracht benutten. Voorkom het ontstaan van negatieve biassen die een wig drijven tussen collega’s.

Wat kun je doen?

Maak een ‘hybride werken’ plattegrond

Hiermee maak je inzichtelijk wat waar gebeurt online. Denk bijvoorbeeld aan een infographic waarop staat welke platformen en communicatiekanalen wanneer en voor welk doel gebruikt worden in de organisatie. Omdat veel werk in verschillende apps en tools online gebeurt én daarnaast live besproken wordt, lopen de zaken al snel langs elkaar heen…

Maak een skills-tree van (digitale) vaardigheden

Een skills tree is een ontwerp tool voor game designers. Het laat zien op welke manier je je kunt ontwikkelen en welke rol je met de opbouw van bepaalde vaardigheden in groeit. Daarmee is het is een handige tool voor learning en development! Met een skills-tree is in één oogopslag duidelijk welke vaardigheden je nodig hebt op elk platform of tool. Let op dat je digitale vaardigheden niet boven andere vaardigheden stelt, die ook waardevol zijn. Voeg aan je overzicht toe wie waar al goed in is en wie je waarin om hulp kunt vragen. Creëer ook een track offline vaardigheden en maak daarmee minder digitaal vaardige collega’s net zo goed belangrijk voor het team.

Voorbeeld van een skills-tree voor hybride werken kun je hier bekijken.

Transparant werken: een online kantoor

Transparant werken heeft veel voordelen. Niet alleen kun je zien wat er aan werk verzet wordt en door wie, ook creëert het een open gesprek over de eigen way of working. Je kunt denken aan het bijhouden van je werk in de vorm van een urenregistratie, het maken van notulen of opnames van teambesprekingen die terug te kijken zijn, of continuous reporting over de voortgang van een project. Maar heb je al eens gedacht aan het visueel maken van de voortgang en de (ethische) vragen die iedereen tijdens het werk tegenkomt – bijvoorbeeld op Miro? Zo ontstaat een overzicht van inter-afhankelijkheden, die doordat ze visueel op een plek verzameld staan makkelijker bespreekbaar worden. Je kunt ook mijlpalen visualiseren door een routekaart te gebruiken. Maar ook helder maken waar je met je vraag kunt aankloppen.

Hybride werken en attributie-bias

In een tijd waarin veel collega’s elkaar nog maar weinig live zien spelen biassen nog net zo goed een rol, maar vallen misschien veel minder op. Een voorbeeld is het hebben van een positieve of negatieve attributie-bias. Als de relatie goed is met je collega’s dan ben je geneigd om foutjes of minder leuke opmerkingen van een ander positief te interpreteren. Doordat de relatie goed is, heb je een positieve bias naar iemand toe. We kunnen een vreemde opmerking plaatsen als ‘Dat kwam er verkeerd uit, diegene bedoelt het zeer zeker niet zo”. Als de relatie minder sterk is, dan kan het zijn dat je een negatieve bias naar de ander ontwikkelt. Een opmerking wordt dan al snel een bewijs tegen een persoon: “Zie je wel dat […] het slecht voorheeft met collega’s”. Positieve gedragingen worden toegeschreven aan de omgeving, “omdat hij toevallig nu in een overleg zit, houdt hij zijn gemene grappen in”. Negatieve aspecten worden aan de persoon gekoppeld, geïnterpreteerd als dat iemand slechte bedoelingen heeft. Het hebben van negatieve atrributie-bias naar collega’s draagt bij aan een onveilige werkcultuur. Het is de moeite waard om dieper in te duiken op de psychologische (bij)effecten van de inrichting van je hybride werk-klimaat. Hoe speelt bias-vorming een rol in jouw hybride werk?

Wil jij hybride werken zonder biassen?

Wil jij weten hoe je hybride werken zo inricht dat je het vormen van biassen op een positieve manier beïnvloed? In de training Unconscious Bias leer je welke biassen vaak voorkomen, hoe je er rekening mee houdt en hoe je hybride werken zo in kunt richten dat je negatieve bias-attributie voorkomt. Interessant? Lees hier meer info >

Foto credits: Samantha Borges, Christina Wocintechchat