Portfolio Over Het IJ 2

Over Het IJ Festival
‘Incubatieruimte’

Over Het IJ Festival Amsterdam
2015

Over Het IJ

OVER HET IJ Festival is een locatietheater festival dat jonge makers de ruimte geeft om nieuw werk te ontwikkelen onder de vlag van het Zeecontainerprogramma. Het thema van de 2015 editie was ‘Hoe kunnen inwoners vormgeven aan de stad?’. Jennifer haar performance-game stelt dat niet alleen de stad her-uitgevonden kan worden, maar juist de mensen die erin wonen.

Incubatieruimte

“We gaan een spel spelen, maar niet zomaar een spel. We gaan een nieuwe mens creëren. En dat doen we door zo veel mogelijk wijsheid te produceren”. Daarmee werd het publiek uitgenodigd om vervolgens 15 minuten het achterste van de tong te laten zien. Het is een interactieve voorstelling, waarbij de enige regel was dat je samen met anderen moest uitwisselen over je eigen manier om tot een inzicht te komen. “Want zo ontstaat wijsheid, en dus een nieuwe mens”. Wie de manier van kijken van een ander weer over wist te brengen op Jennifer, kreeg credits (een lik verf op de wang in de inzich-kleur van de ander). Vervolgens verspreidde de wijsheid zich over de rest van het festivalterrein.

Boeddhisme

De voorstelling is gebaseerd op de Boeddhistische filosofie, waarin The Eightfold Path aangeeft dat er acht manieren zijn om tot een inzicht te komen. Die acht manieren zijn: intentie, energie, spraak, handeling, levendigheid, concentratie, aandacht, en blik. Het achterliggende idee van de voorstelling is dat mensen constant onderhandelen over de ongeschreven regels van een groep en een plek. En op die manier samen de ruimte waarin ze samenleven ook continue samen vormgeeft. 

Facts &
Credits

De voorstelling heeft 60 keer gespeeld.
Credits decorbouw: Luuk Geertsen, René van Exel.


“Heel leuk om op deze manier een gesprek te hebben. Ik ontdek weer andere dingen over mijn vriend die ik al jaren ken. Hij heeft dezelfde kleur gekozen als ik, maar legt het
weer heel anders uit!”

Robin