Tentoonstelling: ‘Van zorg in de bossen naar zorg in de eigen wijk’
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wilt op aansprekende manier over maatschappelijke onderwerpen communiceren aan de eigen medewerkers. Dat zijn we gaan doen met een tentoonstelling. Dit werd aangevuld door een op-maat ontworpen game waarmee zij hun projectmanagement vernieuwen en eigenhandig een volgende tentoonstelling opzetten.
De tentoonstelling ‘Van zorg in de bossen naar zorg in de eigen wijk’ vond plaats in juni 2019. Het liet de veranderingen in de wetgeving binnen de geestelijke gezondheidszorg zien van de afgelopen 100 jaar. Ook was er aandacht voor de twee nieuwe wetten die in 2020 ingaan.
In de collectie van de Bibliotheek zaten een aantal prachtige boekwerken. Daarin stonden pentekeningen van landhuizen die vroeger dienden als opvang voor personen met een geestelijke aandoening. Deze landgoederen lagen in een bosrijke omgeving. De omgeving werd lange tijd gezien als belangrijke factor in het herstelproces. Voor de professionaliseringsslag van de geestelijke gezondheidszorg werd er vaak alleen gebruikt gemaakt van badtherapie. Later kwamen daar elektroshock en medicijnen bij. Sleutelpersonen in de ontwikkeling van de gezondheidszorg komen in de tentoonstelling aan het licht.
Ook deel van de tentoonstelling:
– audio met ervaringsverhalen van patiënten en artsen
– video met toelichting van behandelmethoden, vroeger en nu
– ‘Laat je reactie achter’ pilaar, om een reactie op te schrijven
– Tablet + QR, met links naar video’s over E-Health en informatie over de nieuwe wetten in 2020
Game: ‘Een tentoonstelling opzetten’
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wilt op aansprekende manier over maatschappelijke onderwerpen communiceren aan de eigen medewerkers. Dat deden we met een tentoonstelling. Dit werd aangevuld door een op-maat ontworpen game waarmee zij hun projectmanagement vernieuwen en eigenhandig een volgende tentoonstelling opzetten.
Het spel faciliteert het team om eigenhandig een tentoonstelling op te zetten. De game is parallel aan het proces van het neerzetten van de tentoonstelling in juni 2019 ontwikkeld. Het is afgestemd op de processtappen die het team heeft doorlopen en de behoeften waar zij vanuit hun rol als inhoudelijk experts tegenaan liepen. Zo is het ontworpen om te spelen vanuit verschillende rollen die in het project nodig zijn. Het laat de spelers elkaar terugkerend bevragen op het geleverde werk, laat de voortgang in een oogopslag zien en middels de handleiding begeleid het hen door elke fase van het project heen.
De werkvormen die in de handleiding staan komen uit de ‘design thinking’ methode en ‘concept design’. Het geeft handvaten om zelf brainstorms en concept creatie workshops te organiseren waarbij je steeds vanuit de eindgebruiker denkt, de eerste bezoeker. Het doorlopen van het spel leidt je van het inventariseren van je collectie, naar het ontwikkelen van een creatief concept, tot het stakeholder- en projectmanagement en de uitvoering.
Betrokken:
– communicatieadviseur / game ontwerper
– grafisch ontwerper
Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Tappan.