Over Het IJ Festival

Incubatieruimte

Over Het IJ Festival, 2015

OVER HET IJ Festival is een stads locatietheater festival dat jonge makers de ruimte geeft om nieuw werk te ontwikkelen onder de vlag van het Zeecontainerprogramma. Het thema van de 2015 editie was ‘Hoe kunnen inwoners vormgeven aan de stad’. Jennifer haar performance-game ging over hoe mensen niet alleen de stad, maar ook de mens die erin woont samen (her)uitvindt.

“We gaan een spel spelen, maar niet zomaar een spel. We gaan een nieuwe mens creëren, en dat doen we door zo veel mogelijk wijsheid te creëren”. Daarmee werd het publiek uitgenodigd om vervolgens 15 minuten het achterste van de tong te laten zien. Het is een interactieve voorstelling, waarbij de enige regel was dat je samen met anderen moest uitwisselen over je eigen manier om tot een inzicht te komen. Want zo ontstaat wijsheid, en dus een nieuwe mens. Wie de manier van kijken van een ander wist over te brengen op Jennifer, kreeg een lik verf in de bijpassende kleur. Vervolgens verspreidde de wijsheid zich over de rest van het festivalterrein.

De voorstelling is gebaseerd op de Boeddhistische filosofie, waarin the eightfold path aangeeft dat er 8 manieren zijn om tot een inzicht te komen. Dat kan met: intentie, energie, spraak, handeling, levendigheid, concentratie, aandacht, blik. Het achterliggende idee van de voorstelling is dat mensen constant onderhandelen over de ongeschreven regels van een groep en een plek, en zo de ruimte waarin men samen leeft ook samen vormgeeft.

De voorstelling heeft 60 keer gespeeld.

Decorbouw in samenwerking met Luuk Geertsen.