Portfolio 1

Playful intervention: Arnhem steekt corona-proof over

In samenwerking met Frouke Engel

In reactie op de corona-maatregelen ontwikkelde ToiToi samen met Frouke Engel de elleboog-knop. Openbare ruimten bleven lange tijd ongerept doordat het Gemeenten niet verplicht was gesteld om een sectorplan op te stellen. Nu we uit de lockdown gaan is het drukker op straat. En doordat de terrassen weer open mogen komt de openbare ruimte meer in beeld. Per 1 juni zet Gemeente Arnhem maatregelen in, zoals bestickering, city-hosts en eenrichtingsverkeer. Voor meer hygiene in de openbare ruimte maakten wij de elleboog-knop.

Eigen observaties lieten zien dat 4 op de 6 mensen het knopje indrukt met de vingers bij het oversteken. Het is over het algemeen geen bekende informatie dat veel verkeerslichten automatisch werken en dat het drukken op het knopje vaak niet van invloed is op het op groen springen van het licht. Maar uit onderzoek is gebleken dat verkeersongelukken worden vermeden als mensen bij het oversteken op een knop kunnen drukken als gevoel van autonomie. De knoppen verwijderen is dus geen optie. De elleboogknop speelt in op de bestaande gedragskennis. Het gevoel van autonomie blijft, mensen wachten op een groen licht en worden op een speelse wijze uitgenodigd om een elleboog te gebruiken bij het oversteken als hygiënisch alternatief.

Het concept kan gemakkelijk doorvertaald worden naar de NS (en overige vervoeraanbieders), de knoppen aan de binnenkant van de trein worden met een elleboogknop ook veel hygiënischer. Het idee kan tevens worden doorvertaald naar supermarkten. Ik ontwikkel in korte tijd soortgelijke tools waarbij met gebruik van de elleboog/arm de koelschappen geopend kunnen worden. En ook publieke afvalcontainers kunnen worden geopend met de arm. Door de interventie veranderd de default optie, design zorgt ervoor dat ‘je handen gebruiken’ niet langer de norm is.

Interesse in de knop?
Stuur een bericht naar info@studiotoitoi.com


Game ‘Een tentoonstelling opzetten’

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wilt op aansprekende manier over maatschappelijke onderwerpen communiceren aan de eigen medewerkers. Dat deden we met een tentoonstelling. Dit werd aangevuld door een op-maat ontworpen game waarmee zij hun projectmanagement vernieuwen en eigenhandig een volgende tentoonstelling opzetten.

Het spel faciliteert het team om eigenhandig een tentoonstelling op te zetten. De game is parallel aan het proces van het neerzetten van de tentoonstelling in juni 2019 ontwikkeld. Het is afgestemd op de processtappen die het team heeft doorlopen en de behoeften waar zij vanuit hun rol als inhoudelijk experts tegenaan liepen. Zo is het ontworpen om te spelen vanuit verschillende rollen die in het project nodig zijn. Het laat de spelers elkaar terugkerend bevragen op het geleverde werk, laat de voortgang in een oogopslag zien en middels de handleiding begeleid het hen door elke fase van het project heen.

De werkvormen die in de handleiding staan komen uit de ‘design thinking’ methode en ‘concept design’. Het geeft handvaten om zelf brainstorms en concept creatie workshops te organiseren waarbij je steeds vanuit de eindgebruiker denkt, de eerste bezoeker. Het doorlopen van het spel leidt je van het inventariseren van je collectie, naar het ontwikkelen van een creatief concept, tot het stakeholder- en projectmanagement en de uitvoering.

De tentoonstelling ‘Van zorg in de bossen naar zorg in de eigen wijk’ vond plaats in juni 2019. Het ging over de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg en de wetgeving van de afgelopen 100 jaar en twee nieuwe weten die in 2020 ingaan. Meer informatie over de tentoonstelling komt binnenkort online.

Betrokken:
– communicatieadviseur / game ontwerper
– grafisch ontwerper

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Tappan.


GAMEJAM: Een spel als antwoord op toenemende polarisatie?

SAGANET

De eerste Gamejam in de serie Serious Games for Serious Questions gaat van start op donderdagmiddag 27 juni in Utrecht. Het thema? Polarisatie. Samen met SAGANET leden, studenten politicologie en game design en andere belangstellenden werk je een middag lang aan een spelconcept dat een bijdrage kan leveren aan het verminderen van Polarisatie in de samenleving. De introductie op het thema wordt verzorgd door onderzoeker Ron van Wonderen van het Kennisinstituut Integratie en Samenleving. Door de opzet van het programma is het zowel interessant voor geïnteresseerden in het thema zonder ervaring met gameontwerp, als voor ervaren gamedesigners die wellicht weer minder met het thema bekend zijn. 

flyer SAGANET Seminar 27 jnui 2019 - Polarisatie

Serious games voor Serious questions is een reeks van bijeenkomsten georganiseerd door Saganet,  waarin leden van de vereniging (ontwikkelaars en gebruikers van serious games) en geïnteresseerden samen bouwen aan één of meer games die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. 

Tijdens elke bijeenkomst staat één thema of vraagstuk centraal. Dit vraagstuk wordt ingeleid door een deskundige op het vakgebied. De deelnemers proberen in groepen te komen tot een spelconcept dat een bijdrage kan leveren in het oplossen van het vraagstuk. De deskundige beoordeelt samen met een serious gaming expert van Saganet de spelconcepten op bruikbaarheid. Doel is zowel om aan te tonen wat de waarde is/kan zijn van serious games, als om gameontwikkelaars en gebruikers uit verschillende sectoren met elkaar te verbinden en om gezamenlijk een maatschappelijke bijdrage te leveren. Na afloop van een bijeenkomst kunnen deelnemers eventueel besluiten een gameconcept verder uit te werken, al dan niet samen met of voor een opdrachtgever. 

We zijn te gast bij het Centre for Game Research van de Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park. Duur van de bijeenkomsten is een dagdeel. We sluiten elke bijeenkomst af met een gezellige borrel.


Creatieve communicatie van Kernwaarden

Ecolodge Etoile d’Argens

Ecologisch vakantiepark en 5-sterrencamping Ecolodge Etoile d’Argens in Frejus, Frankrijk, wilt haar bezoekers informeren over de projecten die zij opzetten binnen én buiten hun vakantiepark die bijdragen aan het verbeteren van de planeet. Hun kernwaarden zijn duurzaam, circulair bouwen en ondernemen. Een brochure gericht op de kinderen van bezoekers vertelt vanuit het perspectief van de flora & fauna wat ze allemaal doen.

Betrokken:
– adviseur / tekenaar


Laten we samen wat maken.